For mange er bilen mye mer enn den letteste måten å komme seg til og fra jobb. Den er en viktig del av en livstil mange omfavner og nyter med kropp og sjel. Det blir brukt like mange betegnelser på denne livstilen som det er meninger om den, men rånere lar seg sjelden affisere.

Der bilen er stjernen

Det ikke uvanlig å være i overkant glad i kjøretøyet på fire hjul, men i noen miljøer kommer dette litt tydeligere fram enn andre steder. Blant alle som tar litt ekstra vare på bilen er motor og fremtoning veldig viktig, og det legges ofte mye tid og resurser i dette. Og det syns! Når mesteparten av dagen brukes bak rattet, på verkstedet eller på den lokale bensinstasjonen, kan ikke noe fremstå som urørt.

Hva som gjøres avhenger av hvilken type miljø man omgås og hva de lokale prioriteringene er. Motebildet og trender spiller sjelden en viktig rolle i rånemiljøene da det er viktigere å være fornøyd selv og hva likesinnede måtte ha av innspill. Og det står sjelden på kreativiteten når tilpasninger skal gjøres utvendig og innvendig. Det spares sjelden på noe og arbeidet utføres på egenhånd, og gjerne i et verksted på en låve eller i et lagerbygg leid av en lokal bekjent. Det er et godt innarbeidet system på plass.

Det er gjerne noen steder som utmerker seg med miljøer som henger, fester og mekker sammen. Her vil hjelpen være nær om behovet melder seg, og deler, interiør og inspirasjon kan utveksles raskt og enkelt. Her er det sosiale rundt bilen det viktigste, sammen med å ha en bil som skiller seg ut blant en mengde spreke og unike doninger.

Paradis på jord i baksetet på en bil

For verdensvante byfolk er små lokalsamfunn og bygder kanskje mest kjent for bedehus, samfunnshus med dedikerte bingolokaler og dårlig internettoppkobling. Bedehusene er nok fortsatt hyppigere representert på mindre steder, men det er nok vanligere å nyte tilværelsen på Bingo.com i behagelig og egendesignet interiør med venner på parkeringsplassen. Mens motorduren og skrikingen fra gummidekk blander seg med basslyden fra overdimensjonerte stereoanlegg legges seteryggen bakover og duften fra grantrærne i bakspeilet tilfredsstiller sansene.

Det kan menes og ytres mangt om rånerene og prioriteringene som gjøres i miljøene, men det kan ikke tas fra noen av dem at bilen er den virkelige stjernen i miljøet. Den pyntes utvendig og innvendig, og det er ikke tilfeldig hvordan førerområdet presenteres for omverdenen. Det kan se underlig ut for de uinnvidde, men det er alltid en plan – stort sett.